Головна / Новини / Обережно, ботулізм!

Обережно, ботулізм!

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією різноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

– з диспепсичним синдромом,

– з розладом зору,

– з порушенням здихання.

Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,

– м’ясних та грибних консервів,

– консервів домашнього виробництва,

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,

– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Фастівського району

About admin

Залишити коментар

Ваша електронна пошта не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *

*